Till Ulvön med Staffan och Eva
Vi åkte med Kusttrafik från kajen i Ullånger. Väldigt mycket folk.
Den här sommaren blev det äntligen av att åka med Kusttrafik ut till Ulvön. Min kusin och hans fru, Staffan och Eva Fahlén, var på besök och då passade vi på att göra denna härliga båtresa.

Det var många år sedan jag besökte Ulvön och mycket har hänt där under åren. Kusttrafik avgick från Ullånger kl. 9:30 och var framme vid Ulvön kl. 11:30. Då hade vi också varit in i Docksta och Mjällomslandet för att hämta fler resenärer. Det var väldigt mycket folk som åkte ut den här dagen. Fint väder med växlande molnighet och svaga vindar gjorde resan mycket njutbar.

Vilken vacker kust vi har! Det var varmt och skönt när vi satt uppe på däck och beundrade utsikten. Då vi närmade oss Ulvön kunde vi se det nyrenoverade och tillbyggda hotellet och den nya fina kajen där många båtar får plats.

Sedan vandrade vi runt och besökte handelsboden bl.a. Lotsutkiken med den vackra utsikten var ett måste. Där finns sedan fem år tillbaka en servering med kaffe, bröd och även glass. Vi satt länge och beundrade utsikten. Det var inte helt klart efter regnet dagen innan, men tjockan låg långt borta vid horisonten, så vi hade god sikt.

Ett besök till den gamla 1600-tals-kyrkan gjorde vi också. Fantastiskt hur välbevarad den är.

Kl.15 var det dags att ta båten hem igen och vi var verkligen nöjda med en härlig dag ute i vår vackra kust.
Det finns en liten trevlig handelsbod ute i Ulvöhamn inte långt från vandrarhemmet.
Eva o Staffan ser sej omkring.
På väg upp till Lotsutkiken.
Här syns Kusttrafik vid kajen. Utsikten är fantastisk trots att det inte var helt klar sikt.
Så är det då dags för fikapaus. Vi hade fika med oss för jag visste inte att man har en liten servering uppe vid Lotsutkiken. Den har funnits i fem år. Staffan bjöd på glass efter mackorna vi hade till kaffet o det smakade härligt.
En liten blåvinge dök upp.
I backen mitt emot den gamla kyrkan ligger hembygdsgården.
Den gamla 1600-talskyrkan med klockstapeln är en upplevelse att se.

                                     Ulvö gamla kapell.

Ulvö gamla kapell byggdes 1622 och anses vara Ångermanlands äldsta säkert daterade träbyggnad. Det lilla vapenhuset och klockstapeln är av senare datum. Invändigt har kapellet målningar på väggar och tak, signerade Roland Johansson Öberg 1719.

Kyrkogården som ligger innanför staketet invigdes 1745. den har använts när man inte kunde ta sig till moderkyrkan. Här finns en massgrav med ett tiotal sjöfarande döda i en smittkoppsepedemi.

I klockstapeln hänger en malmklocka från 1758. Klockan kallade inte enbart till gudstjänst. Den användes också som brandsignal och för att ge starttecken till skötbåtarnas avfärd från Ulvöhamn under skötrodden.

I slutet av 1800-talet var kapellet i så dåligt skick att det skulle rivas. När Oscar 11 besökte Ulvöhamn den 23 augusti 1890 överlämnade han 200 riksdaler till reparation av kapellet. Rivningen kunde därmed stoppas. Västernorrlands Läns Museisällskap köpte kapellet 1892 och numera ansvarar Länsmuseet Västernorrland i Härnösand för kapellets underhåll.

Här kan du läsa om "gamkörka".
Inifrån kyrkan.
prediksstolen
takmålningar
Träffade min klasskompis Britt-Marie (fd. Krants) och hennes familj också. Det var jättekul att ses och få tid att prata en stund.
Din rubrik
Efter det att vi ätit en bit mat var det så dags att lämna Ulvön för den här gången. Här ses det nyrenoverade hotellet i bakgrunden.
Här har kusttrafik just lagt till vid kajen i Ullånger efter att ha lämnat av folk vid Mjällomslandet och Docksta.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Monica Skoog | Svar 17.08.2010 20:18

Roligt att se det även den här sommaren, vi var där med Leif`s familj förra året. Kusin Monica

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

19.05 | 20:51

Härligt. Tack så mycket för den här sidan.

...
10.01 | 11:23

Trevligt att se släkten , min farfars bror . Min farfar hette Lars Emanuel Fahlen och min far Carl Yngve Fahlen , jag som skriver heter Allan Fahlen .

...
20.09 | 16:23

Hej
Inne på Karin E släktsida om samer i släkten. Farmor Elin å min farmo stammar i rakt nedstigande led på kvinnolinjen från Wallin släkt som finns i bokform!

...
19.02 | 11:31

Jag vill tacka er alla mostrar, morbröder och kusiner för den underbara gemenskap jag upplever med er. Den känslan återskapar jag i mitt arbete med företag idag

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS