Kebnekaise fjällstation

Årets fjällvandring startar i Nikkaluokta den 30:e augusti. Vi bilar upp på torsdagen och har våra vanliga stopp för fika, tankning och middag. Allt går bra och vi är i Nikka vid sjutiden på kvällen och inkvarterar oss i den mysiga stugan Eivor. 🙂 Skönt att koppla av och sträcka ut sig på sängen en stund. Sen kollar vi runt lite i omgivningen innan det är dax att sova.

Jag har lämnat bilen på långparkeringen och får denna vackra vy när jag går tillbaka till stugan.
Mysiga stugan Eivor. Nu med toalett och vatten.
En blek kvällssol skiner över stugområdet.
Helikoptern som tog oss till Kebnekaise fjällstation.

Efter en god natts sömn vaknar vi till en vacker morgon. I år gör vi det lite bekvämare och tar helikopter till Kebnekaise fjällstaion. Vi har vandrat sträckan ganska många gånger, så vi hoppar över denna gång. Då kan vi gå direkt till Tarfala som är vårt mål i år.

När vi kommer till helikopterplatsen vid halv nio på fredag morgon, är det alldeles lugnt och solen skiner. Kl. nio är vi klara för avgång och då är vi fyra passagerare. Färden tar 15 minuter och är nog en av de häftigaste jag gjort. I klart väder får vi åka rakt mot Kebnekaisemassivet med alla snöklädda toppar. Jag blir mållös av den vackra vy som möter oss. Helt makalöst!

Här väntar Nina och jag på helikopterfärden.
Den helvita toppen i mitten är Kebnekaise sydtopp. Det var en obeskrivlig känsla att se detta från helikoptern.
Efter 15 minuter landade vi. Våra ryggsäckar är färdiga för att hängas på våra ryggar. Stavarna är också med.
När helikoptern återvänder till Nikkaluokta börjar vi vandringen mot Tarfala.
Efter en kilometer passerar vi Tarfalajokka som vi sen följer uppöver.
Nina med Tuolpagorni i bakgrunden.
Det bär uppå mot Tarfala.
Två nya broar var byggda förbi ett svårt stenigt parti.
Vi gjorde många pauser och vilade ömma knän.
I den här glaciären har det i år bildats en istunnel.
Nu ser vi STF:S stuga och då har vi en kilometer kvar.

Vandringen mot Tarfalastugan gick otroligt bra trots onda knän. Höjdskillnaden mellan Kebnekaise fjällstation och Tarfalastugan är nästan 500 meter, så det tog lite tid för oss men vi fixade det även i år. Underbart vackert väder och fantastiska vyer gjorde att det verkligen var mödan värt. Väl framme  bokade vi in oss i stugan och fick sen en skön vila. Kvällen ägnade vi åt att tillaga vår torkade mat (älgstek, potatis och kantarellsås.) och samtala med några andra vandrare. Lite korsordslösning hann vi också med innan vi somnade ovaggade i våra sängar.

Soluppgång i Tarfala

Tidig lördagmorgon hinner jag precis se solen komma upp över fjällryggen. Strålande vackert. Nu är vi vid målet och ska bara göra bekväm vandring i det fina vädret. Vi äter frukost och packar vår dagsäck och sen går vi runt sjön. Det är ganska långt och stenigt men obeskrivligt härligt. Lugn och härlig dag har vi och återvänder sen till stugan vid femtiden. Går ner till tvättstället och sköljer av oss i det kalla vattnet. Skönt är det och sen är det dags att fixa middag och se fram emot en mysig kväll.

Lördagen vandrar vi runt sjön.
Vi går över en mindre glaciär.
STorglaciären!
Vackert men stenigt att vandra här.
Nina
Jag själv
Den tappra isranunkeln växer i nästan ingen jord alls.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Daniella | Svar 21.10.2013 22.39

Vilka vackra bilder, och det ser ut som en helt fantastisk resa!

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

19.05 | 20:51

Härligt. Tack så mycket för den här sidan.

...
10.01 | 11:23

Trevligt att se släkten , min farfars bror . Min farfar hette Lars Emanuel Fahlen och min far Carl Yngve Fahlen , jag som skriver heter Allan Fahlen .

...
20.09 | 16:23

Hej
Inne på Karin E släktsida om samer i släkten. Farmor Elin å min farmo stammar i rakt nedstigande led på kvinnolinjen från Wallin släkt som finns i bokform!

...
19.02 | 11:31

Jag vill tacka er alla mostrar, morbröder och kusiner för den underbara gemenskap jag upplever med er. Den känslan återskapar jag i mitt arbete med företag idag

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS